Rezolucija o problemu Globalnog siromaštva

Svetska Evanđeoska Alijansa (WEA) jeste savez evanđeoskih crkava i hrišćana iz 129 zemalja sveta. WEA od 1846 godine, okuplja zajedno evanđeoske hrišćane kako radi zajedničkog nastupa i zajedničkog glas u svetu. Trenutno WEA predstavlja 420 miliona evanđeoskih hrišćana, među njima i evanđeoske hrišćane u Srbiji. 

U nastavku teksta se nalazi srpski prevod deklaracije Generalne Skupštine WEA o problemu globalnog siromaštva. Rezolucija je usvojena na GS WEA održane 25-30.10.2008. godine na Tajlandu. 

Rezolucija o problemu globalnog siromaštva1
Svetska Evanđeoska Alijansa /Mihej Izazov2
Pataja, Tajland, oktobar 2008

Predgovor:
Godine 2000-te, svetske vođe su se zavetovale da će do 2015. smanjiti globalno siromaštvo na polovinu sadašnjeg stanja. Osim toga, bogate, a takođe i manje razvijene zemlje su obećale da će učiniti sve što je neophodno kako bi postigli osam definisanih i merljivih ciljeva: da će se boriti protiv širenja zaraznih bolesti, a posebno HIV-a, malarije i tuberkuloze; da će omogućiti svakom detetu osnovno obrazovanje; da će drastično smanjiti procenat umiranja majki pri porođaju i popraviti zdravlje majki; da će hitno učiniti nešto u vezi sa vodno/sanitarnom krizom; da će smanjiti nepodnošljivo visok procenat smrti novorođenčadi; da će se boriti za ravnopravnost žena; i da će se brinuti za zemlju, uključujući i trenutne klimatske promene. Tih osam ciljeva angažuju sve nas, nacije, korporacije, crkve i civilno društvo, da radi njihovog ostvarivanja stvorimo i održimo globalni partnerski odnos.

Svetska Evanđeoska Alijansa (WEA) prepoznaje u tim ciljevima eho uma biblijskih proroka i učenja Isusa Hrista o siromašnima. U duhu Integralne Misije, WEA je 2004. godine u saradnji sa Mihej Mrežom, stvorila Mihej Izazov, globalni hrišćanski pokret koji ima za cilj da produbi hrišćansko predanje siromašnima i da drži odgovornima političke vođe kako bi održali obećanje koje su dobrovoljno dali. Oni su obećali da će činiti pravo, da će smanjiti nepotrebnu patnju, da će stvoriti mogućnost napredovanja onima koji su stvoreni po Božijoj slici, i da će poštovati Njegovo stvorenje.

Na okupljanju Generalne Skupštine 2008., a povezano sa nedvosmislenim pozivom Evanđelja na Ljubav i Pravdu, WEA potvrđuje svoje predanje da bude deo zajednice i da bude solidarna sa svima koji pate zbog siromaštva i ugnjetavanja, kao i sa stvorenjem koje pati.

Mi vidimo određeni napredak u oblasti osnovnog obrazovanja, smanjenja malarije, i HIV-a i to budi našu nadu. Sa druge strane, pošto se nalazimo na pola puta do 2015. godine, mi smo duboko nezadovoljni nedostatkom značajnog napretka u postizanju osam ciljeva koji su postavljeni.

U sadašnjoj finansijskoj krizi, u 2008. godini, Vlade i Međunarodne Institucije su pokazale koliko brzo i efektivno mogu da mobilišu masivne resurse u cilju suočavanja sa ozbiljnim pretnjama svetskom i zajedničkom dobrostanju. U isto vreme svake tri sekunde, zbog nedostatka preventivnih mera jedno dete umire. U isto vreme 2,7 milijardi ljudi jedva preživljava sa prihodom manjim od dva dolara na dan. Sve to ne izaziva jednako hitnu reakciju. Mi verujemo da to uvreda za Boga, sramota za civilno društvo i vlade i da je to veliki izazov za svedočanstvo i misiju sledbenika Isusa Hrista.

Rezolucija
Svetska Evanđeoska Alijansa (WEA) iz navedenih razloga poziva vlade sveta da učine sve što je neophodno za postizanje definisanih ciljeve i da krizu globalnog siromaštva vide kao stalnu pretnju miru i zajedničkom dobrostanju.

Mi pozivamo nacionalne saveze, asocijacije, zajednice, denominacije i komisije da u cilju ispunjavanja izazova svedočenja i integralne misije WEA, planiraju specifične, podržavajuće i kooperativne akcije u nacijama u kojima već postoji Mihej Izazov ili da pomognu u razvoju Mihej Izazova tamo gde on još ne postoji.

Na kraju, mi obećavamo da ćemo raditi i moliti za buđenje crkve u njenom zadatku i za ostvarenje potencijala kao stvarnog globalnog tela Hristovog.

U Njegovoj milosti:
„A Onome koji, po sili koja deluje u nama, može činiti daleko više od onoga što ištemo ili mislimo, njemu slava...“ Efescima 3:20-213

Na istom skupu usvojena je Rezolucija o  HIV-u (klikni link)

1 Rezolucija o globalnom siromaštvu je usvojena na Generalnoj Skupštini Svetske Evanđeoske Alijanse, u Pataji, Tajland, 29.10.2008. Svetska Evanđeoska Alijansa (WEA) jeste predstavničko telo 420 miliona Evanđeoskih hrišćana iz 120 zemalja sveta. Savez Evanđeoskih Vernika Srbije (SEV) je punopravni član Svetske Evanđeoske Alijanse i učestvovao je u donošenju i usvajanju ove rezolucije.
2 Mihej Izazov (Michas Challenge) jeste globalni hrišćanski pokret nastao iz partnerstva SEA i organizacije po imenu Mihej Mreža (Michas Network). Ime pokreta je zasnovano na stihu iz proroka Mihej 6.8. Cilj pokreta je aktivna, globalna hrišćanska briga za siromašne i marginalizovane.
3 Prevod i obrada: Beređi Dušan; Protestantska Hrišćanska Zajednica – Novi Sad. Ovo je nastavak objavljivanja dokumenata značajih za evanđeosko hrišćanstvo. 

Нема коментара:

Постави коментар